Augustus 2013

De zomervakantie begon dit jaar al in Juni.....

We hebben Dominika opgehaald nadat ze haar laatste schooldag op de basisschool had en wij als verassing met het gehele gezin naar deze plechtige gebeurtenis waren gekomen.Dit feest heeft de naam BALLAGÁS.

Het feest is voor de kinderen te vergelijken met het feest wat in Holland volgt nadat de kinderen hun 1e communie hebben gedaan;  mooie kleren, bloemen en veel kado`s.

In het kindertehuis was er voor de schoolverlaters een  kado in de vorm van een horloge en er was voor iedereen feestelijk gekookt.

In de normale gezinssituatie worden er familieleden uitgenodigd voor dit feest, dus was de verassing voor Dominika compleet toen wij met z`n allen op de stoep stonden. Dit was voor haar een ontroerend moment.

Samen met ons was er nog een hollandse gastmoeder van één van de andere kinderren uit het tehuis met haar dochter meegereisd om dit feest mee te maken.

Na de feestelijkheden hebben we Dominika samen met haar vriendinntje Vivian met de bus mee naar Holland genomen.

Voor Vivian was dit de 2e keer dat ze bij ons was en de dames hebben zich prima vermaakt met waar pubers zoal mee bezig zijn; Muziek luisteren, Facebooken, Internetten, en af en toe boos kijken. ( Het leken wel Nederlandse pubers!!)

NA 3 weken heeft Marieke ,zoals afgesproken, de "grote wisseltruc" gedaan; Vivian ging mee terug naar Hongarije en in Gönc stond Dia al klaar voor haar eerste bezoek aan Holland.
Met dezelfde reis gingen ook de kinderen die bij een ander Gaanderens gastgezin op bezoek kwamen mee terug naar Gaanderen. In totaal bestond het "reisgezelschap" uit 4 kinderen onder leiding van Marieke.

Na 2 weken heeft Marieke de 4 kinderen uit het andere gastgezin terug naar Gönc begeleid.
Na het eerste stuk met de auto naar Eindhoven, werd de reis per vliegtuig voortgezet. In Hongarije aangekomen kwam er nog een aantal uren treinen bij voordat ze allemaal weer veilig thuis waren.
Petje af voor oze reisleidster Marieke!

Op 8 Augustus heeft Dominika haar 15e verjaardag en Dia haar 16e verjaardag gevierd samen met familie en kennissen.

Maar aan alle pret komt een einde en op 15 Augustus stond de bus om 05.00 uur weer startklaar om de dames terug naar huis te brengen.
Na bijna 2 dagen rijden ( 20 uur) met een overnachting waren de kinderen toch ook weer blij thuis te zijn.
De koffers vol kleren uit Holland werden weer vol trots uitgepakt en verdeeld.